MP kräver ökat engagemang från vårdens sida när det gäller könsstympning

Det är med stor förfäran Miljöpartiet i Östergötland har tagit del av nyheten om den könsstympade klassen i Norrköping. Enligt Unicef könsstympas mer än två miljoner flickor i åldrarna 4-11 år världen över. Många gånger görs ingreppen helt utan bedövning och man tar det verktyg man har, en smutsig kniv, ett rakblad eller en glasskärva. Samhället i stort och vården i synnerhet måste ta ett större ansvar för att hjälpa de utsatta flickorna. För de flesta har stympningen skett redan innan de kommit till Sverige, men mer kraft måste läggas på att förebygga att fler utsätts. För vårdens del föreslår vi följande åtgärder:

  • En anpassad utbildning till personalen för att de bättre ska kunna hantera de situationer som uppstår när det gäller könsstympning
  • Att landstinget undersöker möjligheten och behovet av en specialistmottagning för att ta hand om skador som uppstått i samband med könsstympning. Förebild finns i AMEL-mottagningen på Södersjukhuset.
  • Att i miljöpartiets tidigare förslag om en starkare primärvård med muskler att göra folkhälsoinsatser mot befolkningen också inkludera ett arbete med att förebygga att könsstympning uppstår.

 

–      Jag blir bedrövad och upprörd när jag läser om den stora mängden övergrepp mot barn som skett i Norrköping, säger Margareta Fransson(MP).Förutom den obeskrivliga smärtan och skador på urinrör drabbas även dessa flickor av svårigheter att kissa, urinläckage, besvärliga menstruationer, svårigheter att blir gravid och psykisk ohälsa. Det innebär att hälso- och sjukvården träffar dessa flickor och kvinnor inom många verksamheter, t ex vårdcentralen, 1177, barnkliniken, förlossningen eller urologen. Vården måste ta ett större ansvar här.

–      Det är viktigt att man som vårdpersonal har en grundförståelse för vilka länder dessa kvinnor oftast kommer ifrån så att ämnet kan lyftas inför en undersökning. Utbildningsinsatsen måste tas fram i samråd med personalen för att fånga medarbetarnas behov av ny kunskap samt för att kunna identifiera var behovet är som störst i verksamheten, säger Margareta Fransson(MP) I förlängningen kan det vara aktuellt med en mottagning i länet med specialistkompetens på problem orsakade av könsstympning efter förebild från AMEL-mottagningen, Södersjukhuset.

–      Förutom att hjälpa de kvinnor som redan har utsatts för ingreppet handlar det även om att arbeta förebyggande för att förhindra att fler flickor utsätts. Här kan förebyggande arbetet som en del av ett utökat hälsouppdrag för vårdcentralerna i samarbete med andra samhällsaktörer, t ex skolan, vara en framgångsrik väg, säger Margareta Fransson(MP).

Media: DN, sydsvenskan, AB, Expressen, SvD, NT

Blogg: Malin Roos, apg29, Leffe, Sisyfos, alltforforaldrar

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under övergrepp, Barn, Folkhälsa, hälso-och sjukvråd, Jämställdhet, Landstinget i Östergötland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s