Catarina Engström(MP) kräver att lustgas tas om hand

DSC_0598På dagens landstingsfullmäktige väcker  Catarina Engström(MP) frågan om hur landstinget tar hand om den lustgas som används. Bakgrunden är den motion som hon skrev och som sedan besvarades av landstingsfullmäktige med att det pågick ett arbete för att ta tag i frågan.

Lustgas är en viktig och ofta använd smärtlindringsmetod inom vården. Problemet är att lustgas bidrar till en förstärkt växthuseffekt med 300 gånger större miljöpåverkan än koldioxid. Lustgas är dessutom ett mycket stort hot mot ozonskiktet. Lustgasen bryts inte ned vid användning, utan den lustgas som används släpps också ut i atmosfären om den inte destrueras i en lustgasanläggning. Regelbunden inandning av lustgas är dessutom inte ofarligt och innebär således ett arbetsmiljöproblem.

Frågorna Catarina ställer är följande:

1. Hur gick det med åtgärdsprogrammet och ambitionerna vad gäller installation av lustgasdestruktion?

2. Hur ser det aktuella läget i landstinget ut vad gäller omhändertagandet av lustgas?

3. Utifrån dina svar på ovanstående frågor, hur ser du på den rådande situationen och vilka åtgärder tänker du vidta framöver?

Svaret från Anita Jernberger var inte upplyftande och vittnade om låg politisk initiativkraft. På Vrinnevisjukhuset har man dubbelmasker, men har inte kunnat ta steget att installera en destruktionsanläggning. På US har man inte ens dubbelmasker, vilket innebär att man förutom att släppa ut en mycket potent växthusgas också försätter personalen i en hälsovådlig situation.  Det åtgärdsprogram som man hänvisade till för två år sedan hänvisar man ånyo till utan att särskilt mycket hänt på dessa två år. När man läser interpellationssvaret förstår man att det i stort sätt är en tjänstemannaprodukt och att det på det stora hela är bristande politisk vilja som är problemet.

Det är hög tid att miljöfrågorna får den tyngd de förtjänar. Rösta grönt i valet i höst!

Catarinas interpellation här

Motion och motionssvar här

 

 

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Arbetsmiljö, Klimat, Miljö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s