Det gröna alternativet för landstinget

margaretafranssonPå dagens landstingsfullmäktigemöte gav Margareta Fransson(MP), gruppledare, exempel på vad en grön inriktning för landstinget och senare den nya regionen kan innebära. Bland annat kommer MP aktivt ta ansvar för att de utmaningar som vården står inför:

Det handlar om att organisera om vården utifrån äldres behov, rusta primärvården stark, utveckla och hitta en hållbar profil för Motala lasarett, öka trycket på att säkra bättre ledtider inom cancervården, ta ansvar för att verkningsfulla strategier tas fram för en säkrad kompetensförsörjning, öka inslaget av hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande metoder inom vården och förbättra arbetsmiljön för regionens anställda, säger Margareta Fransson(MP)

 

Detta måste få ett slut. Jag vill se att ett helhetsgrepp tas över den politiska styrningen av ekonomin. Det är min övertygelse att lösningen för hur kostnadskontrollen av verksamheten kan öka hänger ihop med ett förstärkt arbete kring öppna prioriteringar. Vi behöver restaurera processen och vi behöver ha ett aktivt samarbete med Prioriteringscentrum.

Två andra viktiga skillnader som ett skifte från det nuvarande styret av landstinget till ett där MP deltar innebär:

  • Ett fokus på att utveckla de demokratiska processerna
  • Ett betydligt större ansvarstagande för hur regionen påverkar och kan påverka det övriga samhället

När det gäller demokratin så handlar det om allt från de ovan nämnda öppna prioriteringarna som gör det enklare för både förtroendevalda och allmänhet att förstås hur och varför resurser fördelas till mer visionära idéer om hur medborgarna kan involveras i beslutsprocesser på ett systematiskt vis. Redan från dag 1 vill vi påbörja arbetet med att utveckla medborgardialoger, säger Margareta Fransson(MP)

I samhällsansvaret finns hela den gigantiskt bit som är utmaningen kring att rädda klimatet för framtidensgenerationer. Vår idé om en klimatneutral region 2020 är ett grönt och distinkt svar på det. I samhällsanvaret ligger också ett aktivt arbete för att bygga ut kollektivtrafiken, säkra regionen som en giftfri miljö, arbetet med att utjämna skillnader i hälsa och verka för socialhållbarhet, säger Margareta Fransson(MP)

 

Annonser

1 kommentar

Filed under Landstingsfullmäktige

One response to “Det gröna alternativet för landstinget

  1. Pingback: MP lanserar program för hälsa och vård | Grön landstingsblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s