MP vill ha höga klimatambitioner för landstinget

Miljöpartitet menar att det är fullt möjligt att möta den klimatutmaning som finns i form av att drastiskt minska utsläppen av växthusgaser. Den senaste rapporten från FN’s klimatpanel visade tydligt att kunskapen om vad som behöver göras finns på plats och väntar på att världens ledare ska ta den till sig och agera. Det är självklart fortfarande viktigt hur vi som individer agerar och beter oss, men från forskarhåll blir det alltmer tydligt att de mest kraftfulla verktygen är de politiska. Den gröna rörelsen i världen i stort och Miljöpartiet de gröna i Sverige är den kraft som mest markant trycker på för att rätta och klimatsmarta beslut fattas i de politiska församlingarna.

Det finns hopp! Det är inte försent! Men det krävs att vi ger järnet!

Utifrån detta vill vi stilla påpeka att om miljöpartiet vinner valet till landstinget i Östergötland i höst blir det stora förändringar när det gäller ambitionerna för klimatpolitiken. En valseger innebär att en grön offensiv i tre delar inleds :

Grön klimatoffensiv i tre delar:

  • Landstingets egen verksamhet ska vara klimatneutralt till 2020
  • Landstinget ska genom sin egen verksamhet, framförallt kollektivtrafik och påverkan på samhällsplanering, bidra till att Östergötland i övrigt belastar klimatet i mindre utsträckning
  • Landstinget ska genom att vara ett föredöme entusiasmera andra aktörer till ett bättre klimatarbete

Klimatneutralt landsting 2020 är ett  ambitiöst projekt som innebär att landstinget på 6 år ska nå ett mål där landstingets samlade verksamheter inte bidrar till några utsläpp alls. Projektet kan delas in i tre processer där ambitionerna succesivt höjs. 1/ att minska de direkta utsläppen 2/att minska de indirekta utsläppen 3/ att i första hand kompensera för de direkta utsläppen för att senare också inkludera de indirekta. I projektets allra första del ska en grundläggande inventering genomföras för att säkerställa en kunskap om hur stora de samlade utsläppen är. De indirekta utsläppen som man ibland kallar klimatfotavtryck är alla de utsläpp som gjorts när varor(som inte redan är klimatkompenserade av tillverkaren) som landstinget köper tillverkas. Kompensation kan ske på lite olika sätt och nya kreativa sätt behöver utvecklas. Det som är vanligast idag och  som också är juridiskt möjligt för landsting är att investera i klimatprojekt(s.k CDM-projekt, Clean Development Mechanism).

Bättre och utbyggda kollektivtrafiksystem är det viktigaste bidrag som landstinget kan ge för att öka möjligheterna för människor och organisationer utanför landstingets egen verksamhet att ta sitt klimatansvar. I dialog med kommunerna vill vi förändra strukturerna inne i städerna så att kollektivtrafik och cykelåkande gynnas. När ostlänken finns på plats måste det finnas en beredskap att förstärka pendeltågen med tätare och fler turer(ex. mot Katrineholm). Succesivt måste vi minska ner bilens roll i resandet till hållbara och klimatmässigt gångbara nivåer. Cykel, buss och tåg ska vara de givna förstahandsvalen.

Slutligen måste landstinget ha en kommunikativ plan för hur de framgångar vi når kan inspirera andra på olika nivåer. Målet måste vara att klimatmedvetenheten i befolkningen i Östergötland ska öka och att det får en påverkan på beteende och livsstil. Det måste vara känt bland sveriges landsting, regioner och myndigheter att det går att jobba framgångsrikt med klimatneutralitet som mål. Östergötland bör också i detta avseende vara en plats på kartan även i en europeisk kontext. Fler förebilder behövs!

Allt ovanstående bygger på att politiken vågar fatta de rätta besluten och det i sin tur bygger på att du som väljare röstar fram de rätta politikerna. I Sverige är det tveklöst miljöpartiet som är garanten för en offensiv klimatpolitik. Vi har idéerna och vi har kraften att genomföra dem. Valet i höst spelar roll och det är du som väljare som avgör vilken riktning vi ska gå åt.

Bengt Nordström(MP), ordförande Miljöpartiet de gröna i Östergötland

Margareta Fransson(MP), gruppledare, miljöpartiet i landstinget

Nyligen i ämnet: Margareta Franssons vallöfte till Klimatriksdagen,  Vad händer med utsläppen av lustgas?

Tidigare blogginlägg i ämnet: MP kastar inte tärning med klimatet, Landstinget ska bli klimatneutralt

Länkar:  Att beräkna växthusgasutsläpp – Greenhouse Gas Protocol, Energimyndigheten – klimatkompenseraHandbok klimatkompensation, CDM’s hemsida, FN’s klimatpanel – IPCC

Länkar MP riks: kort om vår klimatpolitik, 7-stegs programmet för klimatet, Granskning av Alliansens klimatpolitik

Övrigt: hållplatsen, miljöaktuellt, ecoprofile, Jordens Vänner, Supermiljöbloggen, Ekobanken, IVL, Max Gustafsson, Vi ställer om nu, Greenpeace, Kurera, Camino, Miljötankar, Hållbarhetsbloggen, Röda Malmö, Omställning Gästrikland. Keinerlei

MEDIA: Svt, Miljöaktuellt, Etc, kkuriren, Vt, SR, NT, Sändaren, Fria.nu, Folkbladet, Landets Fria, DN

Annonser

3 kommentarer

Filed under Klimat, kollektivtrafik, Landstinget i Östergötland

3 responses to “MP vill ha höga klimatambitioner för landstinget

  1. Pingback: Margareta Franssons löfte till Klimatriksdagen | Grön landstingsblogg

  2. Pingback: MP presenterar 14 gröna vallöften för landstinget | Grön landstingsblogg

  3. Pingback: MP presenterar KLIMATOFFENSIV i 3 delar | Grön landstingsblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s