Margareta Franssons löfte till Klimatriksdagen

margaretafranssonKlimatfrågan får ett extra och välbehövligt fokus imorgon då Klimatriksdagen sammanträder i Norrköping 6-8 juni. Syftet är att samla alla de politiskt och religiöst obundna krafterna i samhället som vill verka för att klimatet får den dignitet den behöver få för att kunna möta de utmaningar vi står inför. På Klimatriksdagens hemsida uttalas ambitionen att klimatfrågan ska bli en stor valfråga. Margareta Fransson som är gruppledare för miljöpartiet vill sända ett tydligt budskap – att hon och miljöpartiet fullt ut delar Klimatriksdagens ambition och att följande vallöfte ges:

  • Under nästa mandatperiod ska klimatfrågan ges den absolut största möjliga politiska tyngd. Bland annat påbörjas arbetet med att göra landstinget klimatneutralt till 2020.

Genom den budget som landstinget lägger ges de riktlinjer som sedan ska styra hela den verksamhet som utgör länets största arbetsplats med ca 12 000 anställda. Det är här vi kan visa att politik har betydelse.

–      Miljöpartiets viktigaste profilfråga i budgeten är målsättningen att göra landstinget klimatneutralt till 2020, säger Margareta Fransson(MP). Det handlar om att för första gången ta reda på vad landstinget har för utsläpp av klimatgaser, både de direkta utsläppen i verksamheten och de utsläpp som sker genom de upphandlingar av konsumtionsvaror vi gör.

 

–      Sedan gäller det att få vassa och konkreta handlingsplaner på plats för att minimera utsläpp och styra upphandlingarna till de mest klimatsmarta alternativen. Det sista steget, säger Margareta Fransson(MP), handlar om hur vi kan kompensera för det som av olika skäl är omöjligt att hitta nollutsläppsalternativ för.

 

–      En annan mycket viktig och klimatpåverkande fråga handlar om att bygga ut kollektivtrafiksystemen, säger Margareta Fransson(MP). En avgörande fråga är hur vi tillsammans med kommunerna kan planera våra städer så att det främjar ökat resande med kollektivtrafiken och minskar bilåkandet.

Nyligen i ämnet: Vad händer med utsläppen av lustgas?, MP vill ha höga klimatambitioner för landstinget

Tidigare blogginlägg i ämnet: MP kastar inte tärning med klimatet, Landstinget ska bli klimatneutralt

Länkar MP riks: kort om vår klimatpolitik, 7-stegs programmet för klimatet, Granskning av Alliansens klimatpolitik

Övrigt: hållplatsen, miljöaktuellt, ecoprofile, Jordens Vänner, Supermiljöbloggen, Ekobanken, IVL, Max Gustafsson, Vi ställer om nu, Greenpeace, Kurera, Camino, Miljötankar, Hållbarhetsbloggen, Röda Malmö, Omställning Gästrikland. Keinerlei

MEDIA: Svt, Miljöaktuellt, Etc, kkuriren, Vt, SR, NT, Sändaren, Fria.nu, Folkbladet, Landets Fria, DN

Annonser

2 kommentarer

Filed under Klimat, Landstinget i Östergötland

2 responses to “Margareta Franssons löfte till Klimatriksdagen

  1. Pingback: MP vill ha höga klimatambitioner för landstinget | Grön landstingsblogg

  2. Pingback: MP presenterar KLIMATOFFENSIV i 3 delar | Grön landstingsblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s