Är knäoperationer onödiga?

Miljöpartiet pekar idag på att  en viss typ av operationer i knäleden, s.k artroskopier, utförs mer ofta än vad det finns vetenskapligt stöd för. Det gäller Sverige som helhet, men i ännu högre grad Östergötland.

Margareta Fransson(MP), gruppledare i landstinget adresserar problemet vid landstingsfullmäktiges sammanträde genom att ställa en s.k interpellation(skriftlig fråga) till ansvarigt landstingsråd. Interpellationen hittar du här

När det gäller operation rekommenderar Socialstyrelsen i sina riktlinjer att hälso- och sjukvården inte bör utföra artroskopisk kirurgi med ledstädning och meniskresektion vid artros i knäet. Motiveringen till rekommendationen är att: ”artroskopisk kirurgi med ledstädning och meniskresektion har inte bättre effekt på smärta, funktion och livskvalitet än placebobehandling. Dessutom ger astroskopisk kirurgi viss risk för komplikationer, till exempel en infektion eller blodpropp o benets djupt liggande vener”. Den ökning vi ser nationellt och i Östergötland strider således mot de Nationella riktlinjerna för rörelseorganen.

I det svar som landstingsrådet ger Margareta Fransson framgår att landstingrådet delar miljöpartiets oro för hur antalet operationer ökar i Östergötland. Man pekar också på att det finns vissa oklarheter när det gäller nyttan med operation kontra annan behandling för patienter som har knäsmärta men utan att ha sjukdomen knäledsartros.(som innebär att ledbroskets struktur förändras och blir mer känsligt för belastning). Landstingsrådet på kallar behovet av mer forskning på området, vilket miljöpartiet förstås stödjer.

-Det är en avgörande framgångsfaktor för en ökad vårdkvalitet att vi bli bättre på att ta till oss och implementera nya forskningsresultat, säger Margareta Fransson(MP), gruppledare i landstinget. Vi måste både ha förmågan att kritiskt granska de metoder vi tillämpar idag och modet att pröva och införa helt nya metoder och arbetssätt. A och O är att undvika nyckfullhet och att förändringar grundas i nödvändig evidens.

Om ämnet i media: Dagens Medicin, Göteborgsposten, SvD, SR, Netdoctor

Annonser

1 kommentar

Filed under Forskning, hälso-och sjukvråd, Kirurgi

One response to “Är knäoperationer onödiga?

  1. Pingback: Landstingsfullmäktige: rapport från en MP horisont | Grön landstingsblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s