Vi vill utveckla lasarettet i Motala

I tisdags beslutade landstinget om en förlängning av avtalet med Aleris angående kirurgisk och ortopedisk verksamhet på Motala lasarett. Miljöpartiet menar att privata aktörer inne på sjukhusen riskerar att stå i vägen för en nödvändig utveckling av vården i framtiden. Det kommer att krävas såväl långsiktighet som flexibilitet i arbetet med att möta en åldrande befolkning, större krav på hälsofrämjande arbete och förebyggande insatser. Ett långt avtal med en privat vårdgivare innebär att energi går till att överbrygga gränser för att få till stånd en bättre samordning. I fall en konkurrent vinner nästa upphandling måste processen börja om på nytt. Det riskerar att bli vare sig flexibelt eller långsiktigt.

–          Det finns både positivt och negativt att säga om Aleris som leverantör av vård, säger Catarina Engström(MP), ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden. Å ena sidan levererar man en vård som håller god kvalitet och som får ett gott betyg av patienterna. Men å andra sidan har man fått släppa verksamheter som man inte klarat av att försörja med personal. Detta är ett allvarligt osäkerhetsmoment.

 

–          Avgörande för oss i miljöpartiet har dock varit en annan typ av osäkerhet, säger Catarina Engström(MP). Det handlar om hur vi ska kunna ta politiskt ansvar för att Lasarettet i Motala kan utvecklas och profileras under en längre tid. I framtiden kommer det vara avgörande för en bättre vårdkvalitet att det går att styra processerna kring patienterna utifrån en helhetssyn.

 

–          Miljöpartiet står stark i sin uppfattning att Motala lasarett behövs, att vården behöver utvecklas i ett länsperspektiv men också att lasarettet måste positionera sig i en större region, säger Catarina Engström(MP). Vi behöver vässa vårdkedjorna, stärka samarbetet med universitetssjukhuset och tänka strategiskt när det gäller kompetensförsörjningen. I det perspektivet är det ett hinder att ha en privat utförare inne på sjukhuset bundet i långa avtal, säger Catarina Engström(MP)

Media: Debatt Mvt

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under hälso-och sjukvråd, Landstinget i Östergötland, Lasarettet i Motala

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s