Framgång för MP, Anna Tjäder och grön rehabilitering

Det är förvisso en hel del kvar att göra för att Anna Tjäders idé om en stressmottagning som kombinerar KBT med grön rehabilitering ska bli verklighet, men ett inte obetydligt steg togs vid landstingsfullmäktiges(LF) sammanträde den 23 april. Hälso- och sjukvårdsnämnden har nu ett direkt uppdrag från landstingets högsta beslutande organ att utreda möjligheten att inrätta en specialiserad stressmottagning i enlighet med Anna Tjäders intentioner.grönpark

Detta är ett gott exempel både på vad en enskild medborgare via det demokratiska verktyg som medborgarförslag är kan åstadkomma, men också på vad som kan falla ut av ett offensivt oppositionsarbete. I det här fallet det öppna stöd som MP gav medborgarförslaget på landstingsstyrelsen i slutet av februari och senare i samband med LF i i mars. Resultatet blev en återremiss som behandlades av LF i april och som nu då som sagt ligger på Hälso- och sjukvårdsnämndens bord.

Anna Tjäders utgångspunkt i sin motivering av förslaget handlar om en uppenbar brist som hon ser i dagens vårdapparat:

”Med tanke på hur omfattande frågan om stressproblematik är och hur den påverkar invididoch samhälle, är det befogat att titta närmare på om det inte borde finnas en specialiserad delav den offentliga vårdapparaten som enbart är fokuserad på stress och stressforskning. Det ärmin utgångspunkt. Det är viktigt, tycker jag, att det ska ske inom ramen för den offentligavården och inte kosta individen mer än patientavgiften.”

I korthet går hennes förslag ut på att människor som lider av allvarliga stressproblem där kuratorshjälp via vårdcentralen inte är tillräcklig ska få ta del av ett stressprogram med inslag av KBT/ACT och grön rehabilitering.

Inspiration till hennes idéer står att finna i Stiftelsen Stressmottagningen i Stockholm – länk här och verksamheten på Grön Rehab i Västra Götaland – länk här

Läs mer om ärendet här

Relaterat: MP backar upp medborgarförslag om stressvård

Länkar: Grön Rehab Jönköping, Reportage om Grön Rehab på 1177

Bloggat: Gunsta grön rehab, greenjessica, psykologbloggen

Andra bloggar intressant om: grön rehabilitering, stressvård

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Grön rehabilitering, psykisk ohälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s