Forskningen behöver en tydligare strategisk inriktning

Rödgrön debattartikel

För oss i Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet spelar forsknings- och utvecklingsfrågor en avgörande roll för hur hälso- och sjukvården i framtiden kan fylla sitt uppdrag och bidra till hälsa och livskvalitet i befolkningen. Alliansen och Vrinnevilistan presenterar sin forskningsvision på tisdagens sammanträde i landstingsfullmäktige. Vi menar att den behöver kompletteras med ett mer utförligt strategidokument. En vision kan ha en stor entusiasmerande betydelse men riskerar, om den saknar en vägledande underbyggnad, att bli en text med liten praktisk betydelse.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har ett sådan utförligt förslag på strategisk underbyggnad. Den övergripande inriktningen är att Östergötland långsiktigt blir en hälsoregion där vi kan se en tydlig utveckling i förstärkt hälsa och livskvalitet och där skillnaderna i hälsa mellan olika grupper minskar. Vi menar att landstingets forskningsmedel aktivt ska bidra till att så sker.

För att nå dit tror vi att forskningen behöver ha en hög klinisk relevans, d.v.s ha bäring på praktiska problem identifierade i verksamheten. I kombination med ett fördelningstänkande som bygger på att breda folkningsgrupper och vanligt förekommande sjukdomar prioriteras kan resultat uppnås som på ett direkt sätt är bra för människor i Östergötland. Det som konkret behöver göras för att åstadkomma detta är en bättre integration av forskningen i klinikernas vardagsarbete och att politiken vågar slå fast att forskning faktiskt är prioriterat.

Den medicinska forskningen i Östergötland har under lång tid präglats av pragmatism och korta beslutsvägar. Olika forskningsprojekt och program är djupt sammanflätade och involverar flera olika finansiärer. På många sätt har detta varit framgångsrikt och lett fram till såväl spjutspetsforskning som en god kliniknära forskning med direkt påverkan på vårdens kvalitet. För politiken kan det dock vara svårt att se vilka prioriteringar som ligger bakom. Forskningen ska vara fri och inte detaljreglerad av politiker eller tjänstemän, men skulle samtidigt vinna på mer transparens och en tydlighet i landstingets viljeinriktning.

Huvuddelen av landstingets forskningsmedel ska naturligtvis gå till att utveckla framtidens hälso- och sjukvård. Samtidigt är landstinget mer än detta och har ett större samhällsansvar, inte minst sedan landstinget också är Trafikmyndighet. Vi vill ta fram en strategi för att forskningsåtagandet också kan utvidgas till exempelvis trafik, miljö och klimat.

 För att sammanfatta skillnaden mellan oss och den styrande minoriteten så handlar det dels om att vi på ett mer konkret sätt vill formulera ett strategiskt innehåll, men också att vi vill utveckla politikens roll i att styra utvecklingen. Det gäller att undvika klåfingrighet och värna forskarens integritet samtidigt som man har modet att peka ut den breda långsiktiga utvecklingen.

 Relaterat: Per Olof Svensson hare visioner om forskningen, Miljöpartiet satsar på Skäggetorp

Andra bloggar intressant om: forskning, FoU

 

Annonser

1 kommentar

Filed under Forskning, Landstinget i Östergötland

One response to “Forskningen behöver en tydligare strategisk inriktning

  1. Pingback: Jämställd vård nu! | Grön landstingsblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s