”Jag vill belysa situationen för reumatiker och människor med kronisk smärta!”

CE1Catarina Engström(MP) är ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden och vice ordförande i beredningen för behovsstyrning. Hon har under hela mandatperioden verkat för att människors möjligheter att komma tillbaka efter sjukdom ska vara så goda som möjligt och att de med kroniska sjukdomar ska kunna leva ett liv med hög livskvalitet. I förra veckan träffade hon ett antal representanter för reumatikerförbundet i Östergötland.

De frågor som reumatikerförbundet lyfte var bland annat:

  • Tillgången till biologiska läkemedel
  • Bemanningen på reumakliniken
  • Redovisningen av en enkät som de skickat till vårdcentralerna i Östergötland
  • Rehabilitering för personer med fibromyalgi

–         Väldigt många människor lider av kronisk smärta, exempelvis fibromyalgi. För Östergötlands del handlar det om tusentals individer vars situation är sådan att smärtan påverkar varje del av livet och för dem vill jag se påtagligt förbättrade Reuma2rehabiliteringsinsatser, säger Catarina Engström(MP). Från patientföreningen beskrivs att många känner sig dåligt bemötta och blir hänvisade till att själva försöka klara ut sin situation med kommentarer från vården som –”Du får lära dig att stå ut med din smärta”., vilket förstås är helt oacceptabelt säger Catarina Engström(MP)

–         När det gäller nya biologiska läkemedel för reumatiker, så har HSN prioriterat detta när man fördelat resurser till hälso- och sjukvården. Men tyvärr räcker inte detta, säger Catarina Engström(MP). Det skulle behövas åtskilliga miljoner i resurstillskott för att nå upp till de nationella riktlinjerna.

–         Det är många delar av vården som behöver pengar, så det är inga lätta avvägningar man som politiker måste göra. Vad vi åtminstone borde kunna klara av när det gäller nya biologiska läkemedel för reumatiker är att nå upp till riksgenomsnittet, säger Catarina Engström(MP).

Öppna jämförelser 1 jan 2011 visar att andelen patienter med biologiska läkemedel vid reumatoid artrit utgör 17 % i Östergötland och riksgenomsnittet ligger på 21%. Östergötland ligger på 5:e plats nedifrån.

Relaterat: reumatikers rehabilitering borde kunna ske nära

Relevanta länkar: Reumatikerförbundet, rörelse.se, DN, DN

Andra bloggar intressant om: kronisk smärta, reumatism, fibromyalgi

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kronisk sjukdom, Läkemedel, Reumatism, Smärta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s