Oroväckande att mörka priset för politikerna

pillerLandstinget i Östergötland har, i enlighet med rekommendationer från SKL, tecknat ett avtal med ett läkemedelsföretag om en dyr cancermedicin där endast några personer vet vad själva kostnaden för läkemedlet är. Bakgrunden är att det aktuella läkemedlet var så pass dyrt att flera landsting inte var intresserade att teckna avtal med läkemedelsbolaget. Man blev då erbjuden en rabatt med förbehållet att priset skulle hållas hemligt. Det är bara priset som är hemligt, själva avtalet är offentligt.

Miljöpartiet i Landstinget i Östergötland anser att det är orimligt att politiker inte har full insyn i hur skattemedel fördelas och prioriteras.

–        Det är oroväckande om fler avtal liknande detta kommer att bli vanligt inom hälso- och sjukvården, säger Margareta Fransson(MP), gruppledare i landstinget. Att skriva på ett liknande avtal innebär att man får ett rabatterat pris medan de landsting som inte vill skriva på får betala en högre kostnad för läkemedlet.

–         I förlängningen innebär detta att vården för patienter med en viss typ av hudcancer riskerar att bli ojämlik och att de landsting som sätter transparens före hemliga delar i ett avtal får betala ett väldigt högt pris, säger Margareta Fransson(MP).

 Media: SR, SR, Dagens medicin

Andra bloggar om: hemliga avtal, dyra läkemedel

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Ekonomi, Läkemedel, SKL

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s