Per Olof Svensson har visioner om forskning

forskningOnsdagen den 30 januari fattar landstingsstyrelsen beslut om en forskningsvision för landstinget. Per Olof Svensson(MP) menar att resultatet är urvattnat och att risken är stor att visionen blir en hyllvärmare utan nödvändig strategisk tyngd. Miljöpartiet har tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet arbetat fram ett alternativt förslag för landstingsstyrelsen att ta ställning till där den strategiska inriktningen för forskningen utvecklas på ett mer konkret sätt.

Det rödgröna dokumentet fastslår ett antal grundläggande värden som ska verka styrande, anger målet om en hälsoregion, ger förslag på nya understödjande strukturer och pekar på betydelsen av politiskt engagemang.forskning2

–          För min del har det viktigaste varit att på ett tydligt sätt markera att forskningen ska vara en integrerad del av verksamheten och att det ska ingå i chefsansvaret att utforma sin klinik på ett sådan sätt att forskning och utveckling premieras och understödjs, säger Per-Olof Svensson(MP), ledamot i beredningen för strategiska ägarfrågor. Vi föreslår därför bland annat att en ny landstingsövergripande FoU-miljö tillskapas, säger Per-Olof Svensson(MP)

–          Jag vill också att landstinget på ett tydligare sätt tar ställning för forskningsområden som är viktiga för stora patient- och sjukdomsgrupper, exempelvis äldre eller kroniskt sjuka, men som inte alltid har en självklar finansiering via inkomstbringande mediciner för läkemedelsbolagen, säger Per – Olof Svensson(MP). Konkret kan det handla om sådant som primärvårdsforskning, geriatrisk forskning eller forskning på omvårdnad eller rehabilitering.

–          För mig och miljöpartiet är det också av stor vikt att landstinget tar det större samhällsansvaret, säger Per Olof Svensson(MP). Det som går utöver den traditionella engagemanget i den medicinska forskningen. När landstinget nu är kollektivtrafikmyndighet är det rimligt att forskning som rör trafik kan bli aktuell. Andra exempel kan vara inom energiförsörjning, klimat och miljö, säger Per Olof Svensson(MP). Vi vill därför att landstinget gör en särskild utredning om hur forskningsengagemanget kan utvecklas och med vilka samverkanspartners.

Ta del av det samlade rödgröna förslaget till forskningvision och långsiktig strategisk inriktning här: SVMPForskningsvisionSlutversion

Andra bloggar intressant om: forskning, forskningsvision

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Forskning, Landstinget i Östergötland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s