Buller ett folkhälsoproblem

//Del 5 MARGARETA FRANSSON PRESENTERAR MP’s POLITIK FÖR FOLKHÄLSA//

Gårdagen tillbringades på hörselvården, US, Linköping. Det var ett mycket givande studiebesök och visade tydligt på komplexiteten i verksamheten och olika typer av hörselnedsättningar.

Buller är ett av de vanligaste arbetsmiljöproblemen på våra arbetsplatser. Buller kan orsaka nedsatt hörsel, tinnitus, ökad känslighet för ljud, trötthet och stress för att nämna några symtom.

Det har traditionellt sett varit inom industrin som drabbats mest av bullerrelaterade arbetsskador. Man har, via andra maskiner, verktyg och miljöer, kunnat minska bullernivåerna. I dag, enligt Arbetsmiljöverket, är det andra arbetsplatser där bullernivåerna ökar. Det är arbetsplatser såsom kontor, utbildning eller vård och omsorg som nu uppvisar större besvär med bullernivåer. Skillnaden är att det inte är hörselnedsättning som är symtomen utan besvär som följer av hörselnedsättning, t ex stress och trötthet, som de yrkesverksamma uppger som problem.

På Socialstyrelsens hemsida kan man se exempel på vad som kallas samhällsbuller. Trafik, ventilation, grannar och restauranger är det vanligaste källorna till samhällsbuller. Förutom de ovan nämnda besvären som orsakas av buller kan även sömnstörningar, försämrad inlärning och prestation samt effekter på hjärta och kärl nämnas.

För oss i Miljöpartiet är det viktigt att problemen med buller får en större plats och hamnar högre upp i prioriteringen i folkhälsoarbetet. Även om vi har en relativt god kunskap om hur buller påverkar människors hälsa behövs mer forskning inom detta område. Mer forskning behövs även om hur man kan minska bullret från trafiken. Förutom att minska själva bullret från trafiken behöver även en inventering göras vad kommunerna har gjort för att minska bullret från trafiken men även inom andra områden.

Bullerproblematiken är en del av målområde 5 inom folkhälsoarbetet. Målområde 5 har en nära koppling till de nationella miljömålen då hälsa påverkas av t ex vattenkvalitet och trafik. Miljöarbete och folkhälsoarbete går således inte att separera från varandra. Miljöpartiet menar att kopplingen mellan folkhälsomål och miljömål behöver göras mer tydlig.

Relevanta länkar: arbetsmiljöverket, socialstyrelsen, hörselskadades riksförbund

Media: AB, förskolejobb

Bloggat: stoppapipet, matzen, livetmedtinnitus

Andra bloggar intressant om: buller, arbetsmiljö, hörsel, tinnitus

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Arbetsmiljö, Folkhälsa, hörselvård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s