Priset är en strategisk fråga

Igår var det sammanträde i Trafiknämnden. En rad intressanta informations/diskussionspunkter fanns med på dagordningen, såsom förnyelsebara bränslen och MÄLAB, samarbetet med de länen i norr kring mälaren om ett gemensamt trafiksystem. Med på dagordningen fanns också några beslutsärenden där MP gjorde andra bedömningar än en majoritet i nämnden. I ett fall resulterade detta i ett yrkande och i ett annat fall en notering till protokollet.

Yrkandet rörde ett ärende där nämnden beslutar att överlåta rätten att besluta om föränmdringar av kollektivtrafiktaxan. Per Olof Svensson(ordinarie MP) och Bengt Nordström(ersättare MP) skrivger i sitt yrkande:

Miljöpartiet menar att taxor och prissystem är ett av de styrmedel som kan användas för att uppnå politiska mål med kollektivtrafiken. Dessa ska därför beslutas av ett politiskt organ. Prisjusteringar behöver göras utifrån de förslag som AB Östgötatrafiken lägger. Det finns dock inga skäl till att detta skulle behöva göras med så kort varsel så att ett nämndbeslut inte kan inväntas.

Hela yrkandet hittar ni här

Anteckningen som MP gjorde till protokollet handlade om innehållet i trafikpliktsbeslutet, inte beslutet som sådant som berörde Vikingstad, Nykil, Ulrika, Horn, Hycklinge, Björkfors och Kisa, utan vad som rent generellt ska stå i ett sådant beslut. MP’s funderingar handlade bladn annat om kompetenskrav, arbetsmiljökrav och krav på tillgänglighet.

Läs hela anteckningen här

Andra bloggar intressant om: kollektivtrafik, taxor, priser

Annonser

1 kommentar

Filed under kollektivtrafik, Landstinget i Östergötland

One response to “Priset är en strategisk fråga

  1. Pingback: MP presenterar kollektivtrafikstrategi | Grön landstingsblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s