MP vill inte förlänga avtalet med Sirius Humanum AB

Sirius Humanum AB är ett bolag med stora problem, såväl ekonomiska som arbetsmiljömässiga. Två pågående ärenden finns hos Arbetsmiljöverket som rör bolaget och Region Skåne har stämt Sirius på 21,5 miljoner kronor. Miljöpartiet menar att det inte är ansvarsfullt att, som Alliansen och Vrinnevilistan gör, förodra en förlängning av avtalet.

Tvärtom finns det stora poänger i att hämta hem verksamheten i egen regi. I en allt mer komplext sjukvårdssammanhang börjar en del landsting/regioner titta på hur man kan integrerar ambulans med övrig verksamhet. Något som lättare låter sig ske om sjuktransporterna finns i egen regi. Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg tar från och med oktober över sin ambulansverksamhet i egen regi och motiverar det så här:

Syftet är att knyta ambulanssjukvården närmare sjukhuset, höja patientsäkerheten och utveckla arbetet med olika vårdkedjor som gör att patienter snabbare får rätt vård och slipper vänta på akutintagen.

Länk till artikeln från Sahlgrenska här

Miljöpartiet menar också att det finns en poäng i att låta Falck Ambulans AB fortsätta en period till. Landstinget i Östergötland har inte bedrivit ambulansverksamhet på länge, så det kan vara rimligt att inte starta i full skala över hela länet direkt. När det så är dags igen med nya avtal skulle landstinget ha en god kunskapsposition för att göra bra val för framtiden.

Länk till yrkandet som vi lägger tillsammans med Socialdemokraterna här

Bloggat: Mats Johansson, Helene Öberg,

Media: SR, SR, hd, skånskan, svd¨, DN

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Ambulans, Arbetsmiljö, hälso-och sjukvråd, Landstinget i Östergötland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s