Reumatikers rehabilitering borde kunna ske nära

Catarina Engström är kritisk till hur hennes motion behandlats

Miljöpartiet reagerade starkt när reumatiker i väster fick se sin vård centraliserad till US och krävde i en motion till landstingsfullmäktige att landstingsstyrelsen måste undersöka om inte rehabiliteringen av reumatiker kan ske inom närsjukvården. Svaret som Alliansen och Vrinnevilistan ger vid nästa veckas sammanträde är ett icke-svar. Man vägrar helt enkelt att beröra den frågeställning som vi tar upp.

–        Det är beklämmande att se hur Alliansens och Vrinnevilistans företrädare väljer att bortse från frågor som en folkvald ställer, säger Catarina Engström(MP), ledamot landstingsfullmäktige och hälso- och sjukvårdsnämnden. Än mer beklämmande är det förstås om detta är ett tecken på att man negligerar behoven hos reumatiker i väster. 

Reumatiker som tidigare fick sin rehabilitering i Motala måste idag åka till Linköping för att få samma behandling. Behandlingarna som t ex kan pågå under en 8 veckors period ett par gånger i veckan. Ofta i samband med perioder då patienten har särskilt stora besvär.  Det har gjort att många avstår då resan tar så mycket på krafterna och att det upplevs som meningslöst.

–         För många finns det inget alternativ till sjukgymnastbehandling, säger Catarina Engström(MP) Man är beroende av hjälp och kan inte träna själv- man behöver vägledning och coaching av någon som förstår vad funktionsnedsättningen innebär och som vet hur man tränar på rätt sätt.

Statistik visar att Reumakliniken på US, dit patienterna från väst är hänvisade, tar emot avsevärt mycket färre patienter från väst satt i relation till populationen än vad man tar emot från centrala länet och vad  remautologen på Vrinnevisjukhuset tar emot vad gäller patienter från östra länsdelen.

–         Det här betyder att det är ett stort antal patienter som är i behov av specialistbehandling inom den näraliggande vården och som inte erbjuds anpassad träning eller avstår för att de långa resorna tar udd av behandlingens effekt eller för att de inte får sitt liv att fungera om de ska vara borta från arbete och skola, avslutar Catarina Engström(MP)

 Motionen hittar du här och behandlingen av den samma hittar du här

Andra bloggar intressant om: reumatiker, närsjukvård, nära vård, rehabilitering

Annonser

1 kommentar

Filed under hälso-och sjukvråd, motioner, Reumatism

One response to “Reumatikers rehabilitering borde kunna ske nära

  1. Pingback: ”Jag vill belysa situationen för reumatiker och människor med kronisk smärta!” | Grön landstingsblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s