MP vill inte förlänga avtalet med Capio

I december kommer det att fattas beslut om en eventuell förlängning av avtalet för den öppna psykiatriska vården med Capio. När besluten kring att upphandla den öppna psykiatrin togs var vi i Miljöpartiet kritiska. En del av kritiken handlade om risken för brutna vårdkedjor. Det vi ser idag är att många av patienterna väljer att stanna kvar i landstinget vilket innebär att möjligheterna att välja Capio inte skapar eller erbjuder välfungerande och attraktiva vårdkedjor.

Dessutom visar patientnöjdheten för Capio ett sämre resultat än för den landstingsdrivna öppna psykiatriska vården. Således kan man inte säga att Capio har skapat någon form av mervärde för patienterna. 

På ett sätt skulle man kunna säga att avtalet skapat en form av mervärde, fast för Capio. Så som avtalet är konstruerat får Capio betalt för patienter man inte har. Landstinget däremot behandlar patienter som de inte får betalt för. Avtalets konstruktion är orättvist och ohållbart.

Med tanke på avtalets orättvisa konstruktion, att det inte skapar något mervärde för brukarna, den lägre patientnöjdheten och brutna vårdkedjor anser vi i Miljöparitet att avtalet med Capio inte ska förlängas.

Den psykiska ohälsan ökar, framför allt bland unga människor. För oss är det viktigt att behandla hela människan och behandla orsaken till ohälsan, inte bara sjukdomen. Miljöpartiet ser nu fram emot en konstruktiv debatt och politiska lösningar för de utmaningar vi har framför oss

Margareta Fransson

Andra bloggar intressant om: Capio, psykiatri, privata vårdgivare, vårdkedjor, specialistvård

Media: svt, svt

Bloggat: Mats Johansson

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Landstinget i Östergötland, Psykiatri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s