Miljardinvesteringarna: MP vill se ett större politiskt engagemang

Landstinget står idag inför en period med mycket stora fastighetsinvesteringar, i storleksordningen 6 miljarder fram till 2020. Nybyggnationer och renoveringar runt om i länet, inte minst på US och ViN är nödvändiga för att kunna driva en högkvalitativ vård i framtiden. Om detta har det funnits en politisk enighet. Samtidigt kan konstateras att det i dagsläget finns uppenbara brister i alliansens och Vrinnevilistans förmåga att i övrigt möta framtidens utmaningar. Enligt senaste prognoserna går de sjukvårdande verksamheterna återigen mot ett betydande underskott och vi har alla kunnat läsa om bristsituationen på personalsidan.

Mot bakgrund av detta är det mycket naturligt att kräva att de jättelika fastighetsinvesteringarna följs med största noggrannhet. Var och en kan nog erinra sig både ett och flera byggprojekt som blev dyrare än vad som var tänkt från början. MP föreslår därför tillsammans med S och V att det tillsätts en politisk arbetsgrupp för fastighetsfrågor. Det handlar om att vara så försiktig som möjligt med våra gemensamma resurser och att säkerställa att lokalerna verkligen blir trygga och säkra för patienten, att de underlättar smart och effektivt arbete och att de utformas genom hållbara lösningar för en minskad miljöpåverkan.

Vi har visionerna för framtidens hälso- och sjukvård och vi har engagemanget och viljan att utveckla alla de förutsättningar som måste till för att nå dit. I våra skuggbudgetar genom åren har vi understrukit vikten av god ekonomisk framförhållning, betydelsen av att stimulera forskning och utveckling och det helt avgörande i att kunna lösa försörjningen av kompetens till landstinget.

Mycket talar för att konjunkturen nu vänder neråt och att landstingets ekonomi därmed försämras. Det sista vi behöver i en sådan situation är negativa ekonomiska överraskningar i form byggprojekt som blir dyrare.

(Inlägget som debattartikel här)

Media: NT1, NT2, NT24,

Andra bloggar intressant om: Landstinget i Östergötland, ekonomi, fastighetsinvesteringar, politiska visioner

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Ekonomi, Fastigheter, Landstinget i Östergötland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s