Det ska vara enkelt att ta cykeln

///DEL 4: Margareta Fransson presenterar MP’s politik för folkhälsa///

Denna vecka är det europeiska trafikantveckan med aktiviteter runt om i vårt län. Syftet med trafikantveckan är att motivera alla att cykla, gå och använda kollektivtrafiken så mycket som möjligt. Ju fler som cyklar, går och åker kollektivtrafik desto bättre blir vår tätortsmiljö med bättre luft, mindre buller och säkrare stadsmiljöer.

Målområde 9 handlar just om fysisk aktivitet. Att ha möjligheter för fysisk aktivitet i din vardag har en avgörande betydelse för hälsan. Korta bilresor, de under fem kilometer, står idag för hälften av alla bilresor totalt i Sverige. I tätorten står de för cirka 80%.

Men staden är inte alltid byggd för att med cykel ge möjligheten till aktivitet, hälsofrämjande levnadssätt eller ett klimatsmart val.

För oss i Miljöpartiet är det viktigt att människor har företräde framför bilen. Det man behöver ska finnas så nära individen som möjligt. Det ska vara lätt och enkelt att gå eller cykla till sin närbutik. Vid längre resor ska man kunna använda en snabb och bekväm kollektivtrafik. Det leder i sin tur till att bilden bara används när den behövs. Om bilen bara används när den behövs leder det till en ökad trafiksäkerhet.

I staden utgör 10-20 % av ytan för transport av personer och gods där vägarna utgör den största delen. Minskas ytan för vägarna kan vi använda den ytan till att bygga bostäder, gröna oaser eller lekplatser.

Hur ser det ut i din kommun? Finns tillräckligt med cykelbanor? Kan man parkera cykeln under tak? Är skyltningen tillräcklig?

För information om vad som händer i din kommun se gå till Östgötatrafiken

Tidigare i serien: Folkhälsan tydligt ansvar för regioner och kommuner, Ge folkhälsan en tydlig plats i politiken, Dåliga matvanor hotar den svenska folkhälsan

Relaterat: Naturvårdsverket, Energikontoret, Trafikantveckan, Cykelfrämjandet

Bloggat: köpstoppsbloggen, cykelpendlare, klimataktion, Björklund

Andra bloggar intressant om: trafikantveckan, cykling, kollektivtrafik, folkhälsa, fysisk aktivitet

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Folkhälsa, kollektivtrafik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s