”Dåliga matvanor hotar den svenska folkhälsan”

//DEL TRE: Margareta Fransson presenterar MP’s politik för folkhälsa//

”Dåliga matvanor hotar den svenska folkhälsan” lyder rubriken till en artikel av generaldirektören för Livsmedelsverket. http://www.dn.se/debatt/daliga-matvanor-hotar-den-svenska-folkhalsan

Vi äter idag för mycket mättat fett, socker och salt men för lite av frukt, grönt, fisk och fullkorn. Överlag äter yngre sämre än äldre och sämst äter unga kvinnor.

Mättat fett orsakar ohälsa

Vissa cancerformer, diabetes typ 2, fetma och hjärt- och kärlsjukdomar har en stark koppling till mat och livsstil. Genom bra matvanor och fysisk aktivitet kan man minska risken att drabbas av t ex hjärt- och kärlsjukdomar.

Vi ser även socioekonomiska skillnader när det gäller kost och hälsa. Personer med låg inkomst äter generellt sett mer godis men mindre grönsaker. Det innebär i sin tur att dessa personer drabbas i en större omfattning av livsstilsrelaterade sjukdomar.

 

Målområde 10 för en bättre folkhälsa handlar om matvanor och livsmedel. Vad vill då Miljöpartiet driva för politik inom detta målområde?

För oss handlar det inte bara om att undvika det som orsakar fetma utan även om matens kvalitet, näringsinnehåll och hur maten hanteras. För oss är god mat även producerat på rätt sätt med hänsyn till människa, djur och natur. Mat är även ett sätt att umgås. Den äldre på boendet eller barnet i förskolan ska ges möjlighet att få dofta maten vid tillagning och känna smaken av god mat.

En nyckel till en bra produktion av mat och att kunna få njuta av doften och smaken av god mat är upphandling. Det är viktigt att vi tillsammans arbetar för att lyfta fram den lokala matkulturen, närodlade och ekologiska råvaror samt fler vegetariska alternativ i våra skolor, sjukhus och äldreomsorg.

Miljöpartiet i Östergötland har lagt en motion om att avtalen för kostproduktion och restaurangverksamhet i landstinget skrivs så att animaliska produkter får krav ställda på sig som motsvarar svensk djurskyddslagstiftning. 

Tidigare i serien: DEL ETT: Folkhälsan tydligt ansvar för regioner och kommunerDEL TVÅ: Ge folkhälsan en tydlig plats i politiken

Relaterat: Bästa möjliga djurskydd, Djur får lida på grund av offentliga aktörer

Media: DN, SR

Bloggat: Dietistkonsult, svarta lådan, emelie, cardioo, kostdoktorn, hanna

Andra bloggar intressant om: folkhälsa, djurskydd, ekologiska livsmedel, mat

Annonser

1 kommentar

Filed under djurskydd, ekologisk proudktion, Folkhälsa, mat

One response to “”Dåliga matvanor hotar den svenska folkhälsan”

  1. Pingback: Det ska vara enkelt att ta cykeln | Grön landstingsblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s