Folkhälsan tydligt ansvar för regioner och kommuner

///DEL ETT: Margareta Fransson presentera MP’s politik för folkhälsa///

 

Skillnaden i livslängd mellan hög- och lågutbildade i Sverige har ökat stadigt de senaste 40 åren. I Malmö skiljer det sju år i medellivslängd mellan vissa bostadsområden. Så säger Professor Dennis Vågerö, CHESS, Center for Health Equality Studies vid Stockholms Universitet och Karolinska Institutet. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5051603#srcomments

Hur hälsa fördelas mellan olika grupper och den totala nivån på befolkningens hälsa har koppling till både miljöfrågor och fördelningspolitik. När det gäller miljöfrågor innebär små partiklar, från t ex vägtrafiken, stora hälsorisker i framför allt hjärt- och kärlsjukdomar. Även buller kan nämnas som en hälsorisk där en höjd bullernivå medverkar till en ökad förekomst av hjärtinfarkter.

Satsningar inom infrastruktur, skattepolitik, och trygghetssystem påverkar hur inkomster och kapital fördelas. Fördelning av inkomster och kapital kan antingen utjämna eller öka socioekonomiska skillnader. Det är av yttersta vikt att se konsekvenser av olika politiska förslag ur ett folkhälsoperspektiv. Det är en utmaning att se hur strukturer och sammanhang som skapar hälsa eller ohälsa.

Även om vi i Sverige har en relativt god hälsa finns det oroande trender i vårt samhälle. Vi vet att det finns skillnader i livslängd beroende på vilken typ av utbildning man har och var man bor samt att män har en bättre hälsoutveckling än kvinnor. Den psykiska ohälsan ökar och ökar. Det räcker inte att bara titta på levnadsålder och sjukdomar. Vill man ge förutsättningar för en god folkhälsa behöver man titta på vad som skapar och bibehåller hälsa. De faktorer som skapar och bibehåller hälsa kan delas in i omgivningsfaktorer, livsvillkor, levnadsvanor, sociala nätverk, individen samt individens kön, ålder och arv. Det som framträder, när det gäller faktorer som påverkar hälsan, är att den största delen av påverkan ligger utanför hälso- och sjukvården. Boendefrågor och arbetslöshet är frågor där kommunen spelar en större roll för att nämna några exempel.

Därför föreslår Miljöpartiet att uppdraget för inventering av folkhälsoarbetet tydligare borde ges till kommuner och landsting/regioner då det är i dessa instanser nycklarna många gånger finns.  

Ett aktivt folkhälsoarbete behövs för att skapa en långsiktig hållbar utveckling för samhället.

Margareta Fransson

LÄS GÄRNA: MP rapporten Det goda Livet, och från Karolinska Institutet Små partiklar kan ge stor skada

Andra bloggar intressant om: folkhälsa, psykisk ohälsa, socioekonomi, fördelningspolitik

Annonser

2 kommentarer

Filed under Folkhälsa

2 responses to “Folkhälsan tydligt ansvar för regioner och kommuner

  1. Pingback: ”Dåliga matvanor hotar den svenska folkhälsan” | Grön landstingsblogg

  2. Pingback: Det ska vara enkelt att ta cykeln | Grön landstingsblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s