Rödgrön kritik: krisen på US Morells ansvar

Krisen på US förvärras. Idag, på landstingets politiska ledningsgruppmöte, informerades att minst 70 sjuksköterskor saknas något som får stora effekter i vården.  Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är starkt kritiska för hur situationen hanterats av den borgerliga politiska ledningen med Marie Morell (M) i spetsen. 

På US saknas för närvarande minst 70 sjuksköterskor något som får effekter framförallt på akutmottagningens verksamhet. Tre kliniker kan inte öppna upp sammantaget 12 vårdplatser efter sommarens neddragning. Konsekvensen blir risk för förlängda väntetider på akuten och vårdplatsbrist för patienter med internmedicinska behov. Läget ser ut att hålla i sig åtminstone den närmste månaden.

 I landstingets åtgärdsprogram benämns läget som en ”extraordinär situation”, en beskrivning som pekar på allvaret. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet menar att krisen på US är ett resultat av en misslyckad medarbetarpolitik.

–          Arbetssituationen för sjukhusets sjuksköterskor måste förbättras. Vi har upprepade gånger försökt få den moderatledda landstingsledningen att backa från beslutet om varannan-helg-tjänstgöring, men inte fått gehör. Tidigt under mandatperioden krävde vi att landstinget skulle starta ett nödvändigt utvecklingsarbete med syfte att förbättra vårdpersonalens arbetsvillkor tillsammans med fackliga organisationer, men även där var landstingledningen ointresserad, säger Mats Johansson, oppositionslandstingsråd, (S).

–          Det är ohållbart att sådana här situationer uppkommer utan att vi politiker involveras. Krisen är redan ett faktum när all information läggs på bordet. Nu riskerar patienterna att drabbas av längre väntetider säger Margareta Fransson, gruppledare, (MP).

–          Det är uppenbart att landstingets politiska ledning brister när sådana här situationer kan uppstå. Det är anmärkningsvärt att man inte satt in insatser tidigare. Under en längre tid har de tuffa arbetsvillkoren på US varit uppe för debatt, säger Emil Broberg, gruppledare (V).

Pressmeddelandet hittar ni här

 Media: AB, DN

Relaterat: MP kommenterar krisen på US

Andra bloggar intressant om: Östergötland, Hälso- och sjukvård, landsting, personalbrist

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Arbetsmiljö, hälso-och sjukvråd, Landstinget i Östergötland, Personalpolitik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s