MP kommenterar krisen på US

I dagens Corren kan vi läsa om att det relativa ”lugn” som rått under sommaren blossat ut i en smärre kris på universitetssjukhuset. 80 sjuksköterskor saknas och vårdplatser måste stängas. Patientsäkerhet och vårdkvalitet riskeras.

Sjuksköterskebristen beror på missnöje med lönen, arbetstider, och scheman.  Dessutom finns idag många andra konkurrerande alternativ för en

Hur länge ska personalen orka ta extrapass?

sjuksköterska,exempelvis anställning i Norge, i kommunen eller i ett privat företag. Ofta med betydligt bättre lön.

Miljöpartiet tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet adresserade samtliga de bakomliggande faktorerna till krisen på US i sitt budgetalternativ.

Utgångspunkten är att omedelbart sjösätta en målsättning om att landstinget blir Sveriges attraktivaste arbetsgivare 2020. I det ingår bland annat en större självständighet för de olika arbetsplatserna, utökade möjligheter för personalen att planera sin arbetstid och en stor satsning på komptensutveckling och vidareutbildning.

Därtill kommer ett uppdrag att säkerställa en god och säker arbetsmiljö, fysisk såväl psykisk. Bland annat föreslår vi att alla arbetsplatser skall ses över med tanke på ergonomi för att minimera arbetsskador, se till att det finns en strategi att möta hot och våld, säkerställa att det på varje arbetsplats finns god kunskap om hur olika kemiska produkter kan påverka hälsan samt säkerställa att det finns utrymme, tid och plats att reflektera över sitt arbete.

Krisen på US är i grund och botten den styrande majoritetens ansvar och delvis står dess orsaker att finna i deras direkta tillkortakommanden när det gäller exempelivs förbudet mot arbetstidsmodeller som innebär en arbetstidsförkortning.

Här ett axplock av gröna åtgärder för bättre förutsättningar för medarbetarna i landstinget och på US:

 • Avskaffa det generella förbudet mot arbetstidsmodeller som innebär en arbetstidsförkortning
 •  Ta fram formella riktlinjer som säkerställer rätten till heltid
 • Öka antalet utbildningsplatser för specialistsjuksköterskor
 • Höja den lägsta utbildningslönen till 18000 kronor per månad
 • Säkerställa att varje anställd ges utrymme, tid och plats att reflektera över sitt arbete.

Margareta Fransson

Relaterat: Grön budget satsar på arbetsmiljön

Media: DN, AB

Andra bloggar intressant om: brist på sjuksköterskor, vårdplatsbrist US,

Annonser

3 kommentarer

Filed under Arbetsmiljö, Landstinget i Östergötland, Personalpolitik

3 responses to “MP kommenterar krisen på US

 1. Inte för att jag vill vara dum eller så. Men det som sägs spräcker budgeten. Det skall finnas balans mellan intäkter och utgifter. Om man ökar utgifterna (höjda löner) så måste man i andra ändan öka intäkterna. Det finns två alternativ – höja skatten eller höja patientavgiften.
  Rätt många – fler än vad nuvarande regering tror i alla fall – accepterar höjd skatt i viss mån om det går till sjukvård. Men att det då finns landstingsdirektörer med löner som vår statsminister – det sticker illa ut.

  • Margareta Fransson

   Hej Pål Börje!
   Tack för din kommentar. Du har helt rätt i vikten av balans mellan intäkter och utgifter samt vikten av att hålla en budget i balans. De ovan nämnda förslagen för medarbetarpolitik fanns i vår budget som röstades ned till förmån för den styrande minoritetens budget. De åtgärder vi föreslog har vi haft täckning för i vår budget. Sen tror jag även att det är viktigt, när man ska göra prioriteringar, att man frågar sig vad det skulle kosta om man INTE gjorde en viss satsning. Jag anser att en satsning på vårdens viktigaste resurs, medarbetarna, är något som vi måste prioritera.

 2. Pingback: Rödgrön kritik: krisen på US Morells ansvar | Grön landstingsblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s