Landstinget ska bli klimatneutralt

När vi i Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet presenterar vårt budgetförslag för landstinget ligger fokus på att skapa en köfri och jämlik vård i ett klimatneutralt landsting.

En trött och visionslös allians har tillsammans med Vrinnevilistan styrt landstinget i snart en och en halv mandatperiod. Perioden har präglats av politiker som abdikerat och som inte förmått rusta landstinget för framtiden, vare sig när det gäller hälso- och sjukvård eller de mer övergripande samhällsfrågorna som exempelvis miljö, trafik och infrastruktur för näringsliv och innovationer. Nu krävs nya perspektiv och nya ambitioner för att vända utvecklingen.

Vården ska vara köfri. Vi föreslår därför en utvidgad vårdgaranti där utredning och rehabilitering inkluderas. Det ska vara enkelt att komma i kontakt med vården och man ska direkt kunna få en tid till besök eller behandling. Ingen ska nås av meddelandet att telefontiderna är slut. Därför ska det vara möjligt att boka telefontid, inte enbart en dag i taget som i dagsläget, utan flera dagar i förväg. För att underlätta för den vårdsökande ska det dessutom också vara möjligt att själv logga in och boka tid på sin vårdcentral på nätet.

Vården ska vara jämlik. Undersökningar visar att ojämlikheten i vården är påfallande stor. Ojämlikheten i vården handlar till exempel att högutbildade gör fler läkarbesök än lågutbildade i förhållande till sina vårdbehov och att högutbildade kvinnor som drabbas av bröstcancer har en betydligt högre överlevnadsgrad än lågutbildade som drabbas av samma sjukdom. Därför vill vi utveckla vårdcentralerna i de fem områden i länet som har sämst hälsoförutsättningar till hälsocentraler med ett bredare uppdrag. Genom att samarbeta med kommunal verksamhet, försäkringskassa, arbetsförmedling och föreningsverksamhet skapas bättre förutsättningar att förebygga och motverka ohälsa.

Landstingets ska vara klimatneuralt. Landstinget måste ta ansvar för att verksamheternas miljöpåverkan minimeras och vi sätter upp målet att landstinget ska vara klimatneuralt år 2020. Vi vill se en konkret handlingsplan för att minska utsläppen av växthusgaser så snabbt och effektivt som möjligt. Energianvändningen är en av de största källorna till utsläpp av växthusgaser och vi föreslår att landstinget investerar i egen vindkraft för att kraftigt minska klimatpåverkan.

Vi är övertygade om att vårt politiska alternativ kommer rusta hälso- och sjukvården för framtiden samtidigt som den skapar en tillgänglig, jämlik och hållbar vård.

Catarina Enström(MP)
Mats Johansson(S)
Emil Broberg(V)

Tidigare publicerat av: Corren, NT, DN, AB, SvD

Annonser

3 kommentarer

Filed under hälso-och sjukvråd, Klimat, Landstinget i Östergötland

3 responses to “Landstinget ska bli klimatneutralt

  1. Pingback: Chockas styret i landstinget till att agera? | Grön landstingsblogg

  2. Pingback: MP vill ha höga klimatambitioner för landstinget | Grön landstingsblogg

  3. Pingback: Margareta Franssons löfte till Klimatriksdagen | Grön landstingsblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s