Grön budget satsar på arbetsmiljön

Margareta, en av debattören

 Miljöpartiet har tidigare i NT beskrivit vikten av innovationskraft och förnyelse. Detta är avgörande för om landstingets ska kunna upprätthålla en vård i toppklass. En budget med grön profil borgar för ett långsiktigt kvalitetsarbete. I denna artikel vill vi lägga fokus på att utveckla landstinget som arbetsgivare. Det krävs ett målmedvetet arbete för att säkra tillgången på hög kompetens i framtiden.

Miljöpartiet menar att det är hög tid att hitta lösningar som innebär att anställda inom landstinget får känna mer egenmakt i arbetet. Detta innebär i första hand att vi vill avskaffa det generella förbudet mot arbetstidsmodeller som innebär en arbetstidsförkortning. Om en sådan modell exempelvis ger bättre schemaläggning, en smidigare hantering av semester och en friskare och nöjdare personal så ska det vara en frihet på kliniknivå att avgöra. För att understryka en viktig princip vill Miljöpartiet att landstinget tar fram formella riktlinjer som säkerställer rätten till heltid.

Miljöpartiet vill särskilt uppmärksamma jämställdhetsfrågor i arbetet. Därför föreslår vi i vårt budgetalternativ att landstinget inför en småbarnsföräldrapolicy. En sådan innebär i korthet att en kvinna aldrig vid anställning får frågan om hon tänker skaffa barn och att en man alltid får frågan när han väntar barn om när han tänker ta ut föräldraledighet.

Utöver dessa generella åtgärder för att stärka medarbetarens ställning vill vi pröva nya spännande lösningar för att driva verksamheten, så kallade intraprenader. Intraprenaden ger ledningen på exempelvis en vårdcentral utökade befogenheter och ansvar för verksamheten, personal och ekonomi. Tanken är att skapa större frihet, långsiktighet och flexibilitet med kortare beslutsgångar.

Med en grön politik och en grön budget kommer arbetsmiljön naturligt i centrum. Eftersom vi vill att en huvudinriktning på vårdens verksamhet ska vara att främja hälsa i befolkningen och hos patienterna vore det allt annat än acceptabelt att inte också kräva en arbetsmiljö som är hälsofrämjande för dem som skall utföra uppdraget. Vår budget föreslår därför att alla arbetsplatser ska genomlysas med avseende på ergonomi för att minimera arbetsskador. Vi vill också att det ska finnas strategier för att möta hot och våld och att en god kunskap om hur kemiska produkter påverkar hälsan säkerställs. Det är också viktigt för hälsan att varje medarbetare får tid och plats att reflektera över sitt arbete. Det minskar stressen samtidigt som det ökar kvaliteten på arbetet.

Avslutningsvis handlar alltid en smart medarbetarpolitik om att investera i framtida kompetens. I den budget som Miljöpartiet lägger tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet finns insikten om att en sådan investering kostar och måste få kosta. Vi föreslår därför en fördubbling av utbildningsplatserna för specialistsjuksköterskor från 50 till 100 platser. Samtidigt slår vi fast en lägsta utbildningslön på 18 000 kronor per månad, vilket ska jämföras med att de flesta i dag har en lön på 15 000 kronor.

Med dessa och övriga satsningar i budgeten tror Miljöpartiet att landstinget kan möta ett mål om att ha Sveriges attraktivaste arbetsplatser 2020.

 

MARGARETA FRANSSON (MP), ledamot landstingsstyrelsen

JENS LINDELL (MP), ersättare landstingsfullmäktige

Inlägget är tidigare publicerat i NT

Relaterat: Grön budget satsar på klimat och kollektivtrafik, MP kastar inte tärning med klimatet och framtiden, Vårdkvalitet centralt i grön budget

Andra bloggar intressant om: arbetsmiljö, egenmakt, delaktighet, personalpolitik, medarbetarpolitik, arbetstidsförkortning,

Annonser

3 kommentarer

Filed under Arbetsmiljö, Arbetstid, Jämställdhet, Landstinget i Östergötland, Personalpolitik

3 responses to “Grön budget satsar på arbetsmiljön

  1. Pingback: Grön budget satsar på klimat och kollektivtrafik | Grön landstingsblogg

  2. Pingback: Samarbete krävs för att utveckla kollektivtrafiken | Grön landstingsblogg

  3. Pingback: MP kommenterar krisen på US | Grön landstingsblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s