Vårdkvalitet centralt i grön budget

Grön politik sätter saker i sitt rätta och långsiktiga sammanhang. Att vrida och vända på ett problem och hitta nya spännande lösningar är vad gröna politiker gör. Vi moderniserar och vitaliserar utan att förlora fokus på det som är det väsentliga. Vi menar att i hälso- och sjukvård är det väsentliga att stärka, värna och bygga på det friska, och att hitta nya lösningar för hur sjukdomar kan förebyggas.

Men även med målmedvetet folkhälsoarbete kommer människor ändå ibland att bli sjuka, att behöva vård och att behöva utnyttja de resurser som finns inom hälso- och sjukvården. Grön sjukvårdspolitik ser till att säkerställa en god vårdkvalitet för dem som behöver vården.

I det budgetförslag som Miljöpartiet lägger tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ges en rad förslag på hur förutsättningarna för hög kvalitet inom vården ska förbättras. Några av våra mål är att ha kvalificerad personal som trivs och ett gott innovationsklimat så att ny forskning kan få effekt på hur vården bedrivs.

Vad är då vårdkvalitet? Jo, helt enkelt att nå så goda medicinska resultat som möjligt. Viktiga aspekter är att patienten hanteras rätt mellan olika instanser i vården, att patienten bemöts väl och att kvaliteten i de medicinska metoderna, exempelvis diagnostik eller behandling, upprätthålls. Det är framförallt sett ur de två första aspekterna som vården i Östergötland har problem. I 2011 års Öppna Jämförelser fick delaktighet, information och bemötande låga värden. Den styrande minoriteten har helt enkelt misslyckats med att sätta patienten i centrum.

Grön hälso- och sjukvårdspolitik vill öka kraven på vården att ta ansvar för att varje individ som kommer till vården får en individuell bedömning och betraktas ur ett helhetsperspektiv. Vården ska från första mötet ställas in på att främja hälsa och stödja det friska. En inspirationskälla är alternativa metoder som kommer från andra medicinska traditioner. Medicinsk yoga är ett exempel, som bland annat används inom hjärtsjukvården. I den rödgröna budgeten ingår därför medel till projekt som syftar till att vetenskapligt pröva och dra nytta av alternativa metoder, så kallad integrativ medicin.

Grön politik ställer också krav på vårdgivarna att ta ansvar för patientens väg genom vården. En stor grupp som idag far illa i vården är de äldre som har flera olika sjukdomar. Mer specialkompetens inom geriatrik, de äldres särskilda behov, behövs i alla delar av vården. En helhetsbedömning måste göras innan nya läkemedel skrivs ut.

En grön budget innehåller alltid satsningar på forskning och utveckling för att förfina och förbättra de medicinska metoderna. Ett nära samarbete med universitetet ger vården förmågan att både producera egna forskningsresultat och att ta till sig och implementera resultat utifrån. Vår politik bejakar en utveckling där fler behandlingsmetoder får en solid vetenskaplig grund. Vår budget ger förutsättningar för medicinska framsteg. Miljöpartiet har visionerna för en vårdkvalitet i toppklass.

Margareta Fransson, ledamot landstingsstyrelsen

Martin Nyberg, ersättare landstingsfullmäktige

Tidigare publicerad i Folkbladet

Relaterat: Grön budget satsar på klimat och kollektivtrafik, MP kastar inte tärning med klimatet och framtiden

Andra bloggar intressant om:vården, vårdkvalitet, vårdkedjor, integrativ medicin, hälso- och sjukvård

Annonser

3 kommentarer

Filed under hälso-och sjukvråd

3 responses to “Vårdkvalitet centralt i grön budget

  1. Pingback: Grön budget satsar på klimat och kollektivtrafik | Grön landstingsblogg

  2. Pingback: Grön budget satsar på arbetsmiljön | Grön landstingsblogg

  3. Pingback: Samarbete krävs för att utveckla kollektivtrafiken | Grön landstingsblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s