MP kastar inte tärning med klimatet och framtiden

James Hansen, en av världens ledande klimatforskare säger att man nu med hög trovärdighet kan säga att vissa abnorma väderhändelser, såsom den ryska värmen 2010, där 11 000 Moskvabor dog eller torkan i Texas 2011, har ett direkt samband med den globala uppvärmningen.

 

Hansen har också introducerat begreppet klimattärningen, där två sidor nu är röda (=varmt), två blå (=kallt) och två vita (=medel). Vid slutet av århundradet kommer fyra sidor vara röda.
James Hansen menar också att effekterna av ishavssmältningen gör situationen än mer allvarlig än vad som framgick av den senaste rapporten från FN:s klimatpanel. Det berömda tvågradersmålet duger inte utan är som att beställa en katastrof menar han.
Konkret innebär det att redan högt ställda krav på reduceringar av utsläppen gäller men att de måste åstadkommas i en betydligt snabbare takt. Vi har några få decennier på oss att vända utvecklingen.
Det säger sig självt att för att detta ska vara möjligt och förenligt med utveckling i länder med mycket lågt välstånd måste rika och utvecklade länder som Sverige minska sina utsläpp betydligt mer.
Vi i de sedan länge industrialiserade länderna har ju också en skuld för de historiska utsläppen som gjorts. Vi som är gröna politiker i landstinget vill att landstinget tar ett stort ansvar för klimatfrågan, både som stor organisation med egna direkta och indirekta utsläpp och som en regional demokratisk nivå.
I den ”Skuggbudget” som miljöpartiet presenterar tillsammans med S och V föreslår vi därför stora insatser för klimatet som senast 2020 får som resultat att landstinget är klimatneutralt.
Klimatneutralt innebär att en organisation eller företag tar reda på vilka utsläpp man har, sätter in alla möjliga insatser för att åstadkomma en förändring och kompenserar för de utsläpp som återstår.
Ett nästa steg är att också kompensera för de indirekta utsläppen, de så kallade klimatfotavtrycken. Det mesta som har tillverkats och transporterats har koppling till ett utsläpp av koldioxid.
Miljöpartiets budgetförslag innebär också att landstinget miljöcertifieras enligt standarden ISO 140001. Landstinget får då ett genomtänkt och systematiskt miljöarbete som årligen kommer att utvärderas av någon utifrån.
ISO-standarden har utvecklats mycket de senare åren och innebär inte bara en redovisning utan att miljön kan visas bli bättre. Klimatarbetet kan på ett smart sätt fogas in i modellen.
Landstinget har också ett ansvar för att på olika sätt stimulera fram lösningar som innebär att Östergötland blir mer klimatsmart som region.
Det kan handla om allt ifrån att ha höga ambitioner för kollektivtrafiken till att i samverkan med andra driva kampanjer för något som innebär minskade utsläpp av koldioxid. Det är så lätt att tänka att detta förmodligen är någon annans ansvar.
Men i ett arbete av sådan dignitet är tumregeln enkel: alla måste hjälpa till. Vi får inte kasta tärning med vårt klimat och vår framtid.
Catarina Engström (MP),
gruppledare
Cvijeta Stojnic Karlsson (MP),
ledamot i landstingsfullmäktige

Inlägget är tidigare publicerat i MVT

Relaterat: Grön budget satsar på klimat och kollektivtrafik

Andra bloggar intressant om: Klimat, miljö, klimatneutralitet

Annonser

9 kommentarer

Filed under Klimat, Landstinget i Östergötland

9 responses to “MP kastar inte tärning med klimatet och framtiden

  1. Pingback: Grön budget satsar på klimat och kollektivtrafik | Grön landstingsblogg

  2. Pingback: Vårdkvalitet centralt i grön budget | Grön landstingsblogg

  3. Pingback: Grön budget satsar på arbetsmiljön | Grön landstingsblogg

  4. Pingback: Samarbete krävs för att utveckla kollektivtrafiken | Grön landstingsblogg

  5. Pingback: Chockas styret i landstinget till att agera? | Grön landstingsblogg

  6. Pingback: MP beklagar uteblivet miljöpris | Grön landstingsblogg

  7. Pingback: MP vill ha höga klimatambitioner för landstinget | Grön landstingsblogg

  8. Pingback: Margareta Franssons löfte till Klimatriksdagen | Grön landstingsblogg

  9. Pingback: MP presenterar KLIMATOFFENSIV i 3 delar | Grön landstingsblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s