Ingen klimatpåverkan från lustgasanvändning om MP får bestämma

Miljöpartiet har idag lämnat in en motion där Catarina Engström föreslår att landstinget omedelbart får bort lustgasens klimatpåverkan genom att bygga anläggningar vid sjukhusen för destruktion av lustgasen.

Lustgas är en ofta använd smärtlindringsmetod inom vården. Problemet är att lustgas bidrar till en förstärkt växthuseffekt med 300 gånger större miljöpåverkan än koldioxid. Lustgas är dessutom ett mycket stort hot mot ozonskiktet. Lustgas används främst som smärtlindring vid förlossningar, men även inom bland annat operation, tandvård och vid undersökningar inom barnsjukvården.

 Lustgasen bryts inte ned vid användning, utan den lustgas som används släpps också ut i atmosfären om den inte destrueras i en lustgasanläggning. Icke destruerad lustgas är inte bara ett hot för miljön. Det blir också ett arbetsmiljöproblem för de anställda då senare tids forskning pekar på medicinskt negativa effekter på människor som regelbundet blir utsatta för inandning av lustgas.

Föregångare på området är bland annat Uppsala som redan 2009 införde modern reningsteknik på Akademiska sjukhuset och som i år gör en väsentlig uppgradering.

Det mest uppenbara sättet att minska utsläppen är förstås att minska användningen. Landstinget i Gävleborg har aviserat att de vill sluta använda lustgas.  Samtidigt är lustgas vid förlossning mycket uppskattat av många mödrar, barnmorskor och läkare.

För att minska sina utsläpp av lustgas har flera landsting och regioner istället valt att installera destruktionsanläggningar på sjukhusen. Idag finns ett femtontal anläggningar i Sverige. Utvärderingar från anläggningar som är i drift på andra sjukhus, visar att 95-99 procent av den lustgas som samlas in bryts ner till syrgas och kvävgas. Erfarenhet från bland annat Uppsala visar att barnmorskor lätt kan lära ut tekniker för maskanvändning till barnaföderskor så att all lustgas verkligen förs vidare till destruktion.

Bloggat: Profylaxbloggen,linakrantz, mammasandra, hayal, mmmalin, poliometern, Clemens, miljöinnovation, Clemens, Tokmoderaten, ewajansson

Media: Familjeliv

Andra bloggar intressant om: förlossning, lustgas, klimat

Annonser

1 kommentar

Filed under Förlossning, hälso-och sjukvråd, Klimat, Landstinget i Östergötland, Mödravård

One response to “Ingen klimatpåverkan från lustgasanvändning om MP får bestämma

  1. Inez

    Ni skulle behöva lite lustgas själva för ni är inte så jätteroliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s