Klimatneutralt landsting 2020

I den rödgröna oppositionsbudgeten ingår som ett viktigt förslag att ställa om landstinget till klimatneutralitet senast 2020. Det innebär ett systematiskt arbete för att radikalt minska landstingets utsläpp av växthusgaser. Resurserna för klimatarbetet ökas successivt de tre närmaste åren, det vill säga den planeringshorisont som landstingets treårsbudget har, 5 miljoner kronor år 2012, 10 miljoner år 2013 och 15 miljoner år 2014.

 Klimatarbetet ska ske i en långsiktig strategi. Första steget innebär att en inventering görs över hur mycket landstinget faktiskt släpper ut och vilka källorna är. Därefter upprättas en åtgärdsplan för hur utsläppen kan minska. En gräns identifieras där det inte är möjligt att minska utsläppen ytterligare och då måste kompensatoriska åtgärder utvecklas. Först när landstinget fullt ut kan kompensera för sina utsläpp har målet om klimatneutralitet uppnåtts.

Klimatkompensation kan ha väldigt skiftande ambitionsnivåer beroende på politisk vilja, kreativitet, mod och förvisso lagutrymme. Allt ifrån att resor med flyg interbeskattas för avsättning i en klimatfond till ett icke legalt klimatbistånd till tredjevärlden. Mellan dessa ytterligheter finns gott om kreativa möjligheter, exempelvis skulle landstinget kunna investera i en vindkraftspark som man också köper sin el ifrån. Såväl klimatkompensationen som de direkta klimatåtgärderna, exempelvis energieffektivisering, innebär också i många fall en ekonomisk vinst för landstinget.

Per Olof Svensson

Andra bloggar intressant om: klimatet, klimatneutralitet, klimatkompensation

Relaterat: MP Linköping

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Klimat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s