Ett klimartsmart Östergötland

Landstinget ska senast år 2020 nå ett mål om klimatneutralitet och ta ett stor ansvar för att Östergötland blir modernt och klimatsmart. Detta om den rödgröna budgeten som presenterades på landstingsstyrelsen igår vinner landstingsfullmäktiges gillande vill säga.

Den rödgröna oppositionbudgeten innehåller en rad offensiva satsningar på bättre vård för äldre, fokuserade forskningsinsatser på bland annat förebyggande hälso- och sjukvård, förstärkt rehabilitering där även inslag av djur och natur ingår, utökade möjlighet att få vård med komplementära behandlingsmetoder, krafttag för att se till att vården ges jämlikt till alla oavsett vem man är, en tydlig strategi för att landstinget tar sitt ansvar att radikalt reducera sina klimatutsläpp, särskilda insatser för att stärka vården för barn och unga med psykisk ohälsa, höjda ambitioner för kollektivtrafiken i form av förbättrad turtäthet och utökad tidtabell på pendeltågen etc.

Den rödgröna budgeten innehåller också ett tydligt ekonomiskt ansvarstagande. Sparbetingen för vården har nått vägs ände och nya resurser måste tillföras. Vårdens medarbetare måste åter igen få känna arbetsglädje och patienterna tillförsäkras bästa möjliga vård. För att möjliggöra detta föreslår de rödgröna en skattehöjning på 50 öre. Även efter höjningen kommer Östergötland ha en av Sverige lägsta skattesatser.

Den budget som de borgerliga partierna och Vrinnevilsitan går fram med innehåller stora brister i ekomomisk trovärdighet. År 2014 är besparingen på vården lika stor som de pengar man lägger ut och då är inte de stora underskott inräknade som vården i dag dras med!

För vården och ekonomin, för patienter och medarbetare och för klimatansvar och regional utveckling är det helt klart att en rödgrön budget ger störst utväxling.

Catarina Engström

Andra bloggar intressant om: klimatet, hälso- och sjukvård, Östergötland

Media: SvD

20120306-110438.jpg

20120306-111408.jpg

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under hälso-och sjukvråd, Landstinget i Östergötland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s