Läkemedel kan hota folkhälsan

För att pressa priserna så har tillverkningen av läkemedel flyttats från Sverige och Europa.Stora delar av produktionen av de billiga läkemedelskopior som säljs i Sverige sker idag i Indien. Billigare för oss då svenska staten har sparat miljardbelopp men till ett mycket högt pris för människorna och miljön runt fabrikerna i Hyderabad i Indien.

Här forsar stora mängder av en rad mediciner, bland annat antibiotika, rakt ut i vattendragen. Svenska forskare som har studerat utsläppen fann mer antibiotika i dricksvattnet än vad vi människor har i blodet under en pågående behandling. Oförklarliga sjukdomar drabbar de boende runt fabrikerna. I mark och vatten finns också en kraftig ökning av antibiotikaresistenta bakterier vilket leder till att sjudomar orsakade av dessa bakterier inte går att bota med antibiotika. Bakterier sprids snabbt över jorden vilket gör att detta blir ett världsomfattande problem som kan bli ännu värre menar forskarna trots att antibiotikaresistenta bakteriestammar redan idag klassas som ett av de största hoten mot folkhälsan av EU och världshälsoorganisationen.

Trots detta finns idag inga miljökrav på mediciner. De flesta aktörerna, industrin, myndigheterna och vi politiker är dock överens om att en ändring måste ske av de globala tillverkningsreglerna så att de säkrar både människors hälsa och miljön.  Stockholms landsting har utvecklat en modell för miljöklassificering av läkemedel. Här skulle fler, bland annat vårt eget landsting i Östergötland, behöva följa efter.

Det är inte bara i Indien som läkemedelsrester orsakar skador i miljön. Också våra svenska sjöar och  vårt dricksvatten innehåller rester av ett stort antal läkemedel.  Även låga koncentrationer av läkemedelsrester har effekt och tillsammans med andra mediciner har de större effekt än var för sig. Användningen av mediciner ökar kontinuerligt och vi vet att det som släpps ut i naturen påverkar och skadar levande organismer. T ex har man hittat dubbelkönade fiskar och hanfiskar med hög andel kvinnligt könshormon.

Våra hushållsavlopp är största källan till läkemedelsrester i vattnet. Via urin och avföring hamnar läkemedelsrester i avloppet. Många gånger slängs överblivna mediciner i toalettstolen och spolas ner. Reningsverken är inte konstruerade för att bryta ned resterna. Även om flera goda försök pågår idag att rena avloppsvattnet så kvarstår svårigheten är att hitta en teknik som fungerar på ett stort antal läkemedel på en gång.

Kan då vi som enskilda konsumenter göra något för att minska läkemedelsresternas skador på miljö och människors hälsa ?  

javisst kan vi det!

Vi kan återlämna överblivna läkemedel till apoteket och  fråga efter startpaket istället för stora förpackningar. Fråga efter miljömärkt medicin för att påskynda en milöklassificering.
Där det finns alternativa behandlingsmetoder som är naturliga, säkra och som fungerar lika bra eller bättre än läkemedelsbehandling så kan de ersätta mediciner.  Som exempel kan nämnas motion på recept, akupunktur och massage. Använd din makt som konsument och ställ miljökrav för att skydda miljön och människors hälsa!

Catarina Engström

Bloggat: Agneta Niklasson, Gunvor G Ericsson

Media: SR, SR, SR

Andra bloggar intressant om: läkemedel, läkemedel i miljön, komplementär medicin

Annonser

2 kommentarer

Filed under Folkhälsa, Komplementär medicin, Läkemedel i miljön

2 responses to “Läkemedel kan hota folkhälsan

  1. Pingback: (S)emlor, kvinnor och piller « Joakim Hörsing – bloggdagbok

  2. Trist också att läkemedelsverket ej berättar vart läkemedel är tillverkade då detta tydligen är klassificerat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s