Kvotering ett medel för jämställdhet

Internationella kvinnodagen har sina rötter från 1910 och 1977 antog FN en resolution som uppmuntrar alla andra att uppmärksamma denna dag. Vad är det då vi uppmärksammar? Det som uppmärksammas är ojämställdhet och kvinnors situation i hela världen.

Förra året korades Island som världens mest jämställda land i World Economics Forums lista. Därefter kom Norge och Finland. Sverige placerade sig på 4:e plats.

Trots av vi i Sverige hamnar högt upp på denna lista finns det fortfarande mycket kvar att göra. Ett exempel är könsfördelningen i bolagsstyrelser.

I Näringsdepartementets verksamhetsberättelse kan vi läsa att 49% av alla styrelsemedlemmar är kvinnor. Maud Olofsson är stolt över de redovisade siffrorna.

Rapport har granskat hela det statliga bolagskoncernerna och då visar det sig att endast 31% är kvinnor.
Miljöpartiet har sedan länge debatterat frågan om hur könsfördelningen i bolagsstyrelser ska bli mer jämställd. Ett sätt att säkerställa en jämnare könsfördelning är med hjälp av lagstiftning om kvotering. En del anser att lagstiftning inte är ett alternativ då det är en ägarfråga. Om vi nu ska acceptera det faktum, att det är en ägarfråga, kommer vi att få vänta till Internationella kvinnodagens 200 år jubileum innan representationen närmar sig 50-50 i de privata styrelserna.

För oss i Miljöpartiet är kvotering inget mål men ett medel för att nå ett mål. Ett medel för att ge kvinnor samma möjligheter som män. Ett medel att bredda kompetensen. Ett medel för att modernisera Sverige.

Margareta Fransson

(Detta inlägg publicerades urprungligen här)

Andra bloggar intressant om: kvotering, internationella kvinnordagen, jämställdhet

Relaterad Media: SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, DN, MVT

Bloggat: Ailas, Harold, Soldatmamman, Angie, Ekström

Annonser

4 kommentarer

Filed under Jämställdhet

4 responses to “Kvotering ett medel för jämställdhet

  1. FredrikN

    Kvotering är diskriminering, varken mer eller mindre. Men feministerna är inte ute efter jämlikhet utan de vill glida in på en räkmacka och ha fina privilegier. Det luktar illa.

  2. Hej FredrikN och tack för din kommentar.

    Det handlar inte om att glida in på en räckmacka eller få fina privilegier och inte heller att låtsas vara ute efter jämlighet. Det hela handlar om att påtvinga en förändring av gällande strukturer i vårt samhälle som igår, idag och kanske även i morgon är orättvist mellan män och kvinnor.

  3. Pingback: Män bör genomgå ett obligatoriskt antivåldsprogram | Joakim Hörsing

  4. Pingback: (S)emlor, kvinnor och piller « Joakim Hörsing – bloggdagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s